Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

De bedste træsorter til facadebeklædning

Træ er ikke bare træ – heller ikke når det kommer til facadebeklædning. Bliv klogere på de mest velegnede træsorter til beklædning af dit hus.

Flere og flere boligejere har fået øjnene op for alternative facadebeklædninger. Huse beklædt med fibercement, eternit, stål og træ står således side om side og gør op med tidligere tiders ensretning og vanetænkning.

Særligt træbeklædning har vi taget til os, og det er der formentlig flere gode grunde til. Først og fremmest giver træ mulighed for at lege med former, mønstre og strukturer og åbner på den måde op for, at man som boligejer kan få lige nøjagtigt det visuelle udtryk, man har drømt om.

Dernæst er det muligt – hvis man altså har hænderne nogenlunde skruet på – selv at stå for beklædningsarbejdet, og endelig kan træbeklædning være en forholdsvis billig løsning – særligt hvis man sammenligner med den gode, gamle mursten.

Træ til facadebeklædning

Men træ er ikke bare træ, og der er derfor træsorter, der er mere velegnede til facadebeklædning end andre. Her er et udvalg af de mest anvendte:

  • Eg er en forholdsvis dyr omgang, og derfor ser man det ofte også begrænset til vinduesrammer og andre detaljer. Men her kan det bestemt også spille en afgørende rolle. Eg er eksklusivt og lækkert, og så er det ovenikøbet en af de træsorter, der holder allerbedst. Det skyldes egetræets naturlige indhold af garvestoffer, der effektivt forhindrer råd og svamp.
  • Lærk har på grund af sit høje indhold af harpiks en naturlig lang levetid. Da harpiksen primært befinder sig i træets kerne, er det dog afgørende i forhold til en lang holdbarhed, at beklædningsbrædderne er skåret af kernetræet og ikke de yderste lag. I Danmark er det oftest den langsomvoksende sibiriske lærk, der kommer i spil, når vi taler facadebeklædning.
  • Teak dannede for alvor møbelmode i 1950’erne men har i de senere årtier levet et feteret outdoor-liv. Her er træsorten et yndet valg, når det kommer til eksklusiv facadebeklædning.
    Teak er ikke bare smukt, det er også takket være dets naturlige indhold af olie, harpikssyre og kisel tæt på uigennemtrængeligt for råd og insekter.
    Teak er ligesom eg en forholdsvis bekostelig affære.
  • Cedertræ er en særdeles hårdfør størrelse, der for alvor har vundet indpas i Danmark – og resten af Europa – inden for de seneste 10 år. Det smukke, rødbrune farvespil, der med tiden patiner til sølvgrå, har gjort træsorten til en af de mest populære, når det gælder facadebeklædning. Cedertræ indeholder fra naturens side svampenedbrydende stoffer, hvilket gør det meget vejrbestandigt – og som skabt til facadebeklædning.
    Cedertræ hører til i den dyrere ende af træbeklædningsmulighederne.
  • Gran har i årtier været førstevalget til facadebeklædning i vores nordiske nabolande. Det skyldes ikke mindst, at træets lukkede cellestruktur holder udefrakommende fugt ude. Den egenskab gør gran til en robust og vejrbestandig træsort, der er særdeles velegnet som facadebeklædning.
    Gran er forholdsvis billig beklædningsløsning, men skal dog altid beskyttes med en overfladebehandling.

Hvor lang tider holder en facadebeklædning i træ?

Der er stor forskel på træs naturlige holdbarhed. Opbevares træ under de rette forhold, er levetiden stort set ubegrænset, men når vi taler om facadebeklædning, har vi bevæget os væk fra ”de rette forhold”.
Her er vind og vejr skyld i en langsom nedbrydning, og derfor vil der være en naturlig udløbsdato på al træbeklædning.

Det er dog vigtigt at nævne, at overfladebehandling giver slidstyrke og vejrbestandighed, og derfor kan man forlænge beklædningens liv betragteligt, hvis man sørger for jævnligt at gå den efter med træbeskyttelse.

Udvendig beklædning i gran og fyr vil som udgangspunkt have en naturlig holdbarhed på 15-20 år. Taler vi eg, ceder, lærk og teak er levetiden over 25 år.

Er facadebeklædning i træ bæredygtigt?

Træ er ikke kun smukt at se på og nemt at bearbejde. Det er også en forholdsvis let tilgængelig ressource, der i sin levetid optager store mængder CO2 fra atmosfæren. Derudover er selve produktionen af træ oftest en meget ren produktion i forhold til at producere cement og lignende produkter.

Vælger man træ fra et certificeret skovbrug, bliver der tilmed plantet lige så meget træ, som der fældes, hvilket er med til at bevare naturens optagelse af CO2.

Men én ting er træ i sin naturlige form. Noget andet er overfladebehandlede træbrædder. Der findes træbeskyttelser, som indeholder så store mængder kemi, at det bæredygtige aspekt forsvinder som dug for solen. Kemitung træbeskyttelse belaster nemlig miljøet i produktionen, i driften og ved bortskaffelse. Derfor bør du være særligt opmærksom på, hvilket træbeskyttelsesprodukt du bruger.

Se vores udvalg af miljørigtig træbeskyttelse