Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Hvilken træsort er bedst til højbede?

Når træ kommer i tæt kontakt med jorden, bliver det automatisk mere sårbart og modtageligt over for nedbrydende angreb. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvilken træsort du vælger til dine højbede – vi guider dig til det rigtige valg.

Et godt højbed er ikke noget, der udelukkende er forbeholdt kollektiver og hippier med grønne fingre. Tværtimod kan et højbed være en både dekorativ og praktisk måde at få jordplads i haven på – uanset om du vil dyrke spiselige afgrøder eller blot plante nogle pyntelige blomster.

Du får desuden hævet arbejdshøjden op på et mere tåleligt niveau, hvor du ikke skal ligge på knæ og få ondt i ryggen.

Når du anlægger højbede, er det imidlertid vigtigt, at du vælger en træsort, der egner sig til formålet. Hver gang du anvender træ tæt på jorden, skal du nemlig være opmærksom på, at det bliver mere udsat for kontinuerlig fugtpåvirkning, som bevirker, at træet hurtigere bliver nedbrudt.

Nogle træsorter er dog mere modstandsdygtige end andre, så derfor kan det betale sig at bruge en smule tid på research.

Lærk, fyrretræ eller robinie?

Inden du køber træ til haven, bør du overveje både budget, det æstetiske udtryk og hvor længe du gerne vil have, dine nye højbede skal holde. Er pengene ikke så store, og er du for eksempel indforstået med, at træet nok skal skiftes ud efter 5-10 år, så kan fyrretræ være et ganske udmærket valg. Det er pænt, koster ikke alverden og kan fint anvendes til højbede – til gengæld klarer fyrretræ sig ikke så godt over tid som andre, mere robuste træsorter, når det kommer i kontakt med jorden.

Det mest miljørigtige er derfor at vælge en træsort med en lang levetid. Med en levetid på 12-15 år er lærk et populært trævalg til højbede, men skal bedene holde virkelig længe, så er du bedre tjent med egetræ. Eg er nemlig særdeles hårdført og kan holde i cirka 25 år, selvom det er i kontakt med jorden. Endelig er der også robinie, som kan klare op til 35 år i tæt jordkontakt. Disse træsorter er dog også blandt de dyreste, du kan købe, men vil du have holdbarhed, er pengene godt givet ud.

Det er dog ikke kun selve træsorten, der har betydning for dine højbedes levetid. Faktisk kan du komme rigtig langt med såkaldt konstruktiv træbeskyttelse, hvor du skaber afstand mellem jord og træ – og dermed gør træet mindre sårbart over for fugtpåvirkning. Med mursten kan du for eksempel hæve højbedsrammen en smule over jorden og dermed skærme træet mod vedvarende fugt.

Må jeg bruge trykimprægneret træ eller træbeskyttelse?

Ja – og nej. Svaret er ikke ligetil, for der er uenighed blandt eksperter. Nogle mener, at du sagtens kan bruge trykimprægneret træ eller træbeskyttelse til dine højbede, hvis du blot sørger for at beklæde indersiden med plastfolie, basinfolie eller grundmursplade.

Andre siger, at trykimprægneret træ eller træbeskyttelse overhovedet ikke bør bruges til højbede, da begge dele uundgåeligt vil komme til at afgive små mængder imprægneringsmiddel over tid – dog er der tale om doser, som Miljøstyrelsen sagtens kan acceptere.

Det bedste svar må derfor være, at vil du være helt sikker på, at der ikke kommer bare den mindste smule giftstoffer i jorden, så lad være med at bruge træbeskyttelse eller trykimprægneret træ til dine højbede. Alternativt kan du blot undlade at bruge det, hvis du skal dyrke spiselige afgrøder.

Se vores udvalg af miljørigtig træbeskyttelse